Herbapol-Lublin otworzył nową halę produkcyjną w Lubawie. Trzykrotny wzrost mocy

Herbapol-Lublin otworzył nową halę produkcyjną w Lubawie. Trzykrotny wzrost mocy

Herbapol-Lublin ukończył inwestycję w oddziale w Lubawie, w którym powstają produkty dżemowe. Objęła ona budowę nowej hali oraz uruchomienie nowoczesnej linii produkcyjnej. To kolejny istotny krok zwiększający potencjał produkcyjny firmy.

Nowa linia do produkcji dżemów jest oparta o nowoczesną technologię, zawierającą standardy Lean Management, mające na celu skrócenie czasu przezbrojeń pomiędzy formatami słoików oraz wizualizację części formatowych wraz z ustawieniami procesu dla operatorów. Projektując maszyny skupiono uwagę na optymalizacji zużycia nośników energii. Inwestycja obejmuje także budynek magazynowo-produkcyjny.

Inwestycje to niezbędna baza dalszego, stabilnego rozwoju. Dzięki nim możemy umacniać naszą przewagę konkurencyjną, poprzez zwiększanie potencjału poszczególnych zakładów oraz usprawnianie procesów produkcyjno-logistycznych. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.

Evangelos Evangelou, prezes Herbapol-Lublin

Zautomatyzowany park maszynowy

Nowy park maszynowy w lubawskim oddziale Herbapolu-Lublin jest w pełni zautomatyzowany. Zastosowane innowacje technologiczne obejmują cały proces produkcji – począwszy od rozładunku słoików, które są podawane automatycznie na linię, poprzez proces przygotowania dżemów, w którym wszystkie składniki również są dodawane automatycznie, a receptury są zapisane w komputerze.

Niezwykle ważnym elementem inwestycji jest pasteryzator, który kontroluje proces na każdym etapie: od pasteryzacji, poprzez wstępne chłodzenie, po wychłodzenie produktu. W tym urządzeniu jest siedem niezależnych sekcji, regulowanych i dostosowanych do procesu przez technologów zakładu. Pasteryzator pozwala ponadto na odzysk ciepła, a co za tym idzie mniejsze zużycie węgla i ograniczenie emisji CO2.

Rozwiązania zaimplementowane w oddziale w Lubawie przede wszystkim zwiększają aż trzykrotnie nasze moce produkcyjne. (...) Teraz możemy zaoferować dżemy, konfitury i powidła o jeszcze wyższej, w pełni powtarzalnej jakości, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. To z pewnością dodatkowo umocni pozycję Herbapolu-Lublin w tej ważnej kategorii rynkowej.

Paweł Ogorzałek, dyrekto operacyjny w Herabpol-Lublin

foto: mat. prasowe